(recept
si oblíbilo 68 návštěvníků)
Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí
![Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/090103/18/j34844.jpg)
Potřebné ingredience
Takovýto krásný oběd jsem dělala 30.12 a pozvala babičky, dědy a prabábi . Vkládám až teď z důvodu nemoci celé rodiny - nakonec ulehly i děti :-(
Zelí jsem vařila den předem, je to lepší, i z důvodu jak se říká, že zelí uleží.
Recepty viz níže..................................
Postup přípravy
HLÁVKOVÉ ZELÍ na sladko:
Hlávkové zelí si nakrouháme na kráječi pokud máte nebo nožem na jemné nudličky. Vaříme ve větším hrnci, podlijeme vodou asi z 1/3 objemu zelí. Vždycky máte možnost podlévat, než aby jste ubírali. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí není měkké. Poté začneme dochucovat. Záleží na Vaši chuti a objemu zelí, které vaříte. Chutíme soli, kmínem celý, 2-3lžičky cukru krystal a 2-3 lžičky octa. Většinou platí, že kolik cukru, tolik octa. Uvidíte samy, podle chuti, jak každé z vás vyhovuje. My máme radší "sladší" zelíčko.
V kastrolku zvlášť opražíme nasucho slaninku, jakmile je zlatá, vyndám ji a osmáhnu na vzniklém tuku menší cibuli. Když je i cibulka zlatá, přidáme ji a slaninku do hotového ochuceného zelí. Poslední fáze je zaprášit zelí hladkou moukou. Já ji sypu tak ze sáčku, nemusíte mít strach, po troškách, rovnoměrně po celém povrchu zelí. Nesmíte mít v poslední fázi vaření zelí moc té vody, to by nebylo ono.
BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
Uvařené brambory nastrouhané na jemno na struhadle, 1 vejce, polohrubá či hrubá mouka, dětská krupice. Vše propracujeme v těsto. Nesmíte nechat dlouho ležet, protože "voda" povolí a začne těsto řídnout. Vaříme v nesolené vodě 15-20minut podle tloušťky šišky bram.knedlíku.
VEPŘOVÁ PEČENÁ KÝTA:
Kýtu si nakrájíme na silnější plátky (2cm), 3-4 větší cibule nakrájíme na půlměsíčky nebo i nadrobno, jak máte rádi., na spodek pekáče dáme cibuli, pak klademe maso jen osolené, prokládáme slaninou.
POté posypeme celým kmínem a pro barvičku mletou sladkou paprikou. Zalijeme vodou a do vody dáme bujon nebo masox......
Pečeme na 250°C cca 2hodiny..... Ale to už každá poznáte tu správnou dobu. Před ukončením pečení, sundám víčko pekáče pro barvičku masa a zapráším přes sítko maso i šťávu hladkou moukou. Kvůli zahuštění šťávy a ještě barvičky a "kůrky" masa.
Doufám, že jsem to dobře popsala a podaří se Vám uvařit chutné nejen nedělní jídlo.
Hodně úspěchů a přeji dobrou chuť!
Hlávkové zelí si nakrouháme na kráječi pokud máte nebo nožem na jemné nudličky. Vaříme ve větším hrnci, podlijeme vodou asi z 1/3 objemu zelí. Vždycky máte možnost podlévat, než aby jste ubírali. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí není měkké. Poté začneme dochucovat. Záleží na Vaši chuti a objemu zelí, které vaříte. Chutíme soli, kmínem celý, 2-3lžičky cukru krystal a 2-3 lžičky octa. Většinou platí, že kolik cukru, tolik octa. Uvidíte samy, podle chuti, jak každé z vás vyhovuje. My máme radší "sladší" zelíčko.
V kastrolku zvlášť opražíme nasucho slaninku, jakmile je zlatá, vyndám ji a osmáhnu na vzniklém tuku menší cibuli. Když je i cibulka zlatá, přidáme ji a slaninku do hotového ochuceného zelí. Poslední fáze je zaprášit zelí hladkou moukou. Já ji sypu tak ze sáčku, nemusíte mít strach, po troškách, rovnoměrně po celém povrchu zelí. Nesmíte mít v poslední fázi vaření zelí moc té vody, to by nebylo ono.
BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
Uvařené brambory nastrouhané na jemno na struhadle, 1 vejce, polohrubá či hrubá mouka, dětská krupice. Vše propracujeme v těsto. Nesmíte nechat dlouho ležet, protože "voda" povolí a začne těsto řídnout. Vaříme v nesolené vodě 15-20minut podle tloušťky šišky bram.knedlíku.
VEPŘOVÁ PEČENÁ KÝTA:
Kýtu si nakrájíme na silnější plátky (2cm), 3-4 větší cibule nakrájíme na půlměsíčky nebo i nadrobno, jak máte rádi., na spodek pekáče dáme cibuli, pak klademe maso jen osolené, prokládáme slaninou.
POté posypeme celým kmínem a pro barvičku mletou sladkou paprikou. Zalijeme vodou a do vody dáme bujon nebo masox......
Pečeme na 250°C cca 2hodiny..... Ale to už každá poznáte tu správnou dobu. Před ukončením pečení, sundám víčko pekáče pro barvičku masa a zapráším přes sítko maso i šťávu hladkou moukou. Kvůli zahuštění šťávy a ještě barvičky a "kůrky" masa.
Doufám, že jsem to dobře popsala a podaří se Vám uvařit chutné nejen nedělní jídlo.
Hodně úspěchů a přeji dobrou chuť!
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39427.jpg)
pod masem cibule a kladem vrstvy maso-slaninka
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39428.jpg)
Maso naskládáno, nezapomeňte posypat kmínem a troškou papriky
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39429.jpg)
před dokončením, již otevřete víko pro kůrčičku
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39430.jpg)
zaprášíme hladkou moukou
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39431.jpg)
hotovo upečeno
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39432.jpg)
zelíčko.....omlouvám se, zapoměla jsem postup pro vás nafotit .-(
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39433.jpg)
nastrouhaný vařený brambor
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39434.jpg)
mouka, krupice, vajíčko a můžeme zamíchat (nejlépe v rukách)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39435.jpg)
hotovo a uvařeno
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/090103/18/k39436.jpg)
Dobrou chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/21/b36932-1191613387.jpg)
novackova
(upraveno)
28. 12. 2017, 15:08
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131004/21/b68599-1380916235.jpg)
Raguella
(upraveno)
27. 12. 2017, 14:12
Dobrý den,dnes jsem rodince uvařila oběd podle Vašeho receptíku
a můžeme jen chválit,opravdu jsme si moc pochutnali.
Děkuji za bezva receptík a určitě jsme nevařili naposledy.
Mějte se moc hezky.
![(jidlo)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/90.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
Jarčas
(upraveno)
25. 12. 2011, 22:39
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
1. 1. 2012, 17:13
@Jarčas
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
kajito
(upraveno)
24. 3. 2010, 17:08
Dneska jsem dělala vaše zelíčko, je to dobrotka
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
25. 3. 2010, 7:32
@kajito
Dobrý den Katko, to jsem ráda, že jste zkusila zelíčko a chutnalo, hezký den
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080616/21/b47650-1213646335.jpg)
Péťa1
(upraveno)
10. 2. 2010, 12:29
Dobrý den Blani, tak už jsem maso zaprášila mokou,a pořád ochutnávám,je to fakt bomba.
Snad si děda s taťkou taky pochutnají,až přijdou na oběd.
se taky olizuje,že je to dobrota. I ta vůně,to super.T ose určitě za dveřma olizují i sousedi.
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(X)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/41.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
10. 2. 2010, 19:00
@Péťa1
Dobrý večer Peti, to jsem ráda, že se povedlo a doufám že chutnalo i chlapům .-))
U nás jakékoliv pečené maso dávám cibulku do základu a někdy i víc než píšu v receptech, protože já tu cibulku a šťávičku miluju a chodím a ubírám a ochutnávám
Jsem ráda, že jste s receptíkem spokojená
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/081129/22/b64316-1227993804.jpg)
petra95
(upraveno)
8. 10. 2009, 19:34
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
9. 10. 2009, 7:31
@petra95
Dobré ránko Petro, tak doufám, že se pečení podařilo
a hlavně chutnalo
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
Darina123
(upraveno)
26. 4. 2009, 9:34
Opravdu výborné, nad mé očekávání. Byla jsem doma skutečně za hvězdu. Jako přílohu jsme si dali jen brambory, ale i tak to nemělo chybu.
. Dík za recept, Darina
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
26. 4. 2009, 19:42
@Darina123
Dari, děkuji za tak krásnou pochvalu
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
makyn
(upraveno)
7. 2. 2009, 12:24
dnes váš recept dělám již podruhé, je to opravdu vynikající, dnes jsem dělala jen s bramborovou kaší, taky mňamka
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
7. 2. 2009, 12:57
@makyn
Markét to mě těší
Taky tak děláme, prostě nad pečené maso není
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071004/19/b18806-1191517734.jpg)
vosi
(upraveno)
15. 1. 2009, 20:59
Vypadá to úžasně, tečou mi sliny. Chystám se uvařit obídek podle vás, tak doufám, že se povede a bude všem chutnat
Hanka
![:-p](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/20.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
15. 1. 2009, 21:35
@vosi
Hani tak držím palečky ať se povede a rodinka s eoblizuje, pak písněte jak to dopadlo
Doporučuji si zelíčko udělat den dřív, je lepší když proleží - přihřivané zelí je lepší jak se říká. Masíčko je v podstatě bez starosti v troubě a knedlíček určitě zvládnete
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071004/19/b18806-1191517734.jpg)
vosi
(upraveno)
21. 1. 2009, 22:19
@Dermajetics
Mňamka, děkuji moc. Jen knedlik jsem nedělala, přiznám se, že jsem byla líná a koupila jsem si hotový. Ale i tak to byla skvělá žra...
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170320/12/b55324-1490008134.jpg)
Dermajetics
(upraveno)
22. 1. 2009, 7:08
@vosi
Hani to jsem ráda
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)